Een warmtepomp neemt de warmte-energie (uitgedrukt in Joule) op uit een bron. Deze bron kan de buitenlucht, de bodem (geothermie) of grondwater zijn.
Vervolgens wordt die warmte door de compressor -het hart van de warmtepomp- getransporteerd naar de afgiftekant en daar weer afgegeven. Dit kan de binnenlucht zijn (airco) of het water van een centraal verwarmingssysteem op vloerverwarming of ventilo-convectoren en zelfs voor het verwarmen van sanitair warmwater.
Wettelijk is vastgesteld dat het energetisch rendement (CoP of Coefficient of Performance) minimaal 4 moet zijn. In mensentaal betekent dit dat je voor 4 delen verwarming die jouw warmtepomp levert, slechts 1 deel elektriciteit mag verbruiken. De overige ¾ dient te worden onttrokken aan de bron.
Om die reden heeft de Vlaamse overheid het gebruik van een warmtepomp in nieuwbouwprojecten vandaag al verplicht en verwarmingsinstallaties op gas verboden en vanaf 2025 geldt dat ook voor renovaties. Een warmtepompinstallatie is dus energiezuiniger, maar biedt als bijkomend voordeel dat het E-peil van je woning met 20 à 30 punten daalt. Dat zegt je in op het eerste zicht niet veel, maar je zal merken dat een lager E-peil een duidelijke meerwaarde zal betekenen wanneer je morgen zou besluiten om de woning te verkopen.
Het is de beste manier om je zwembad het hele jaar door op een stabiele comforttemperatuur te houden.
Eigenaars van zonnepanelen genieten van het bijkomend voordeel dat de overtollige energie, opgewekt door de zonnepanelen, niet naar het net hoeft te worden gestuurd, maar meteen kan worden verbruikt om jouw zwembad te verwarmen.
Wampers Energy biedt twee varianten: één met invertercompressor en één met ON/OFF compressor. Invertertechnologie heeft als voordeel dat het verbruik van de zwembadwarmtepomp wordt aangepast afhankelijk van het temperatuurverschil dat moet worden overbrugd en is dus een energiezuiniger alternatief dan de ON/OFF-versie.
Het toestel wordt aangesloten achter de filterinstallatie en de bypasskraan zorgt ervoor dat de warmtepomp het juiste debiet krijgt om een optimale opwarming te verzekeren. Het debiet wordt gecontroleerd door de hoogkwalitatieve flowswitch die zich in het toestel bevindt.
De Thermor Aeromax v4 is een slim toestel
In tegenstelling tot andere boilers, maakt de Thermor Aeromax warmtepompboiler gebruik van de energie uit te lucht om water op te warmen. Dat vermindert het gebruik van elektriciteit aanzienlijk en maakt het toestel energiezuinig.
Het toestel heeft heel wat intelligente functies:
Smart control
Je toestel leert en onthoudt je gewoontes en anticipeert zo op je behoeftes.
Smart energy
Als je boiler aangesloten is op een ketel, dan berekent de Thermor Aeromax Premium welke warmtebron op elk moment het meest voordelig is: de ketel of de warmtepomp.
Cozy Touch
Continue controle op je verbruik en comfort: bestuur je toestel met je tablet of smartphone.
Energiezuinig
In ideale omstandigheden -en zeker met de huidge energieprijzen- heeft de Aeromax v4 een terugverdientijd van één jaar, wanneer je het koppelt aan je zonnepanelen.
Een warmtepompboiler is beduidend meer energiezuinig dan een elektrische boiler of een boiler op gas: het energieverbruik daalt maar liefst met twee derde. Het is zeker een rendabele oplossing.
Koppeling met zonnepanelen
Als je de Thermor Aeromax warmtepompboiler koppelt aan een fotovoltaïsche installatie (zonnepanelen), combineer je twee vormen van groene energie.
Op deze manier:
- bespaar je heel wat energie bij het verwarmen van je sanitair water;
- bouw je een gratis energievoorraad op;
- kan je water verwarmen, onafhankelijk van de weersomstandigheden.
Meer detailinformatie vind je in the PDF folder (8 pagina's) die je hier kan downloaden.
Premies en subsidies
Een bijkomend voordeel is dat de aanschaf van een warmtepompboiler ervoor zorgt dat de EPC score verhoogt omdat je woning energiezuiniger wordt. Net daarom zijn er ook premies en subsidies beschikbaar als je een warmtepompboiler plaatst.
De Vlaamse overheid heeft een algemene premie waar alles rond verbouwen in zit verwerkt: Mijn Verbouwpremie. Ook de aankoop en installatie van een warmtepompboiler zit in die premie. Sinds 1 Juli 2022, is de premie verhoogd tot 900 euro.