Warmtepompen

Een warmtepomp neemt de warmte-energie (uitgedrukt in Joule) op uit een bron. Deze bron kan de buitenlucht, de bodem (geothermie) of grondwater zijn.

Vervolgens wordt die warmte door de compressor -het hart van de warmtepomp- getransporteerd naar de afgiftekant en daar weer afgegeven. Dit kan de binnenlucht zijn (airco) of het water van een centraal verwarmingssysteem op vloerverwarming of ventilo-convectoren en zelfs voor het verwarmen van sanitair warmwater.

Wettelijk is vastgesteld dat het energetisch rendement (CoP of Coefficient of Performance) minimaal 4 moet zijn. In mensentaal betekent dit dat je voor 4 delen verwarming die jouw warmtepomp levert, slechts 1 deel elektriciteit mag verbruiken. De overige ¾ dient te worden onttrokken aan de bron.

Om die reden heeft de Vlaamse overheid het gebruik van een warmtepomp in nieuwbouwprojecten vandaag al verplicht en verwarmingsinstallaties op gas verboden en vanaf 2025 geldt dat ook voor renovaties. Een warmtepompinstallatie is dus energiezuiniger, maar biedt als bijkomend voordeel dat het E-peil van je woning met 20 à 30 punten daalt. Dat zegt je in op het eerste zicht niet veel, maar je zal merken dat een lager E-peil een duidelijke meerwaarde zal betekenen wanneer je morgen zou besluiten om de woning te verkopen.